dinsdag, 07 mei 2019 07:32

Kom naar onze 1e inbraakpreventiebeurs !

Anno 2019 staat de inbraakproblematiek nog steeds hoog op de agenda. Inbraken in woningen zijn dan ook een belangrijke prioriteit voor de lokale politie VIMA. Hoewel het fenomeen de laatste jaren een dalende trend kent, is het patroon vooral afhankelijk van factoren zoals rondtrekkende dadergroepen die in bepaalde periodes al dan niet actief zijn in de omgeving.

In dergelijke gevallen blijft voorkomen nog steeds beter dan genezen. Om deze reden zetten de gemeente Machelen en de lokale politie VIMA ook in de toekomst verder in op preventie en pro-actie. De Preventiecel pakt dit jaar voor het eerst uit met de organisatie van een uitgebreide inbraakpreventiebeurs.

 

Met de organisatie van de beurs wil de preventiecel de burger op een nieuwe manier laten kennis maken met een brede waaier aan mogelijkheden om hun woning inbraakveilig te maken. Daarbij mikt ze vooral op een zeer praktische, toegankelijke en interactieve benadering van de verschillende beveiligingsmogelijkheden. De preventiebeurs gaat door op woensdagavond 15 mei 2019 tussen 18u en 21u in de evenementenzaal van de vrije tijdssite Bosveld (Heirbaan 9 te Machelen) en is toegankelijk voor iedereen die veiligheid aanbelangt. De inkom is gratis. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Thema van de beurs: ‘hoe beveilig ik mijn woning?’

De diefstalpreventieadviseurs verzorgen die avond allerlei infostanden met demomateriaal. Zo kan je in real life veilig schrijnwerk bekijken en testen. Als je van plan bent om te bouwen of te verbouwen is dit de ideale gelegenheid om kennis te maken met een aantal praktische maatregelen om jouw woning beter te beschermen tegen inbraak. Ter plaatse kan je meteen een afspraak maken voor een gratis beveiligingsadvies aan huis en krijg je meer info over de beveiligingspremie van de gemeente.

Ga je in de zomermaanden op vakantie? Dan kan je op de beurs je afwezigheidstoezicht regelen.

Die avond krijg je ook de gelegenheid om meer te weten te komen over het Certificaat Inbraakveilig, kan je deelnemen aan een inbraaktest en wordt een stand opgebouwd rond inbraakveilige kluizen.

Voor een gesprek met de coördinatoren van de buurtinformatienetwerken of de wijkagent is deze beurs ook de ideale gelegenheid.

Bezoekers die met de fiets komen, kunnen hun fiets meteen ook laten graveren. Breng dan zeker je identiteitskaart mee.

Andere initiatieven Preventiecel

De Preventiecel is een gemeenschappelijke dienst van de lokale politie en de gemeente die zich specifiek toespitst op het verhelpen van verschillende vormen van vermogenscriminaliteit. Ze werkt al jaren initiatieven en projecten uit met de bedoeling de burgers, handelaars en andere organisaties binnen de politiezone Vilvoorde-Machelen te sensibiliseren tot het nemen van preventieve maatregelen.

Zo gaan de adviseurs regelmatig op pad met de wijkinspecteur en de gemeenschapswachten voor een ‘straatscan’. Op basis van de voorgevel wordt een snelle scan gemaakt van de beveiliging. Indien verbeteringen mogelijk zijn krijgen de bewoners een brief met het voorstel tot een vrijblijvend beveiligingsadvies. Anders dan bij een straatscan, wordt soms ook van deur tot deur aangebeld voor een snel maar persoonlijk contact met de bewoner. Dit ‘speed advies’ wordt vaak aangeboden in straten waar zich een reeks feiten na elkaar hebben voorgedaan.

Ook mobiele preventiestanden, fietsgraveeracties en het begeleiden van de buurtinformatienetwerken maken een belangrijk deel uit van het preventieprogramma.

Ben je niet in de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan de Preventiebeurs, dan kom je de adviseurs deze zomer vast nog tegen op enkele evenementen, zoals Machelen Zomert en de algemene evaluatievergadering van de buurtinformatienetwerken op 19 juni in zaal ’t Zand van GC ‘t Kwadrant, waar ook de niet-leden van harte welkom zijn.